Punt d’interès

1.6. Sant Ermengol

Ermengol, fill dels vescomtes de Conflent, fou bisbe d’Urgell entre 1010 i 1035. Durant els seus 25 anys de pontificat, va ser un gran promotor d’obres eclesiàstiques i civils, com ara la tercera catedral de la Seu d’Urgell, l’església de Sant Miquel i nombrosos ponts i camins que van dinamitzar el territori. Precisament, va morir en caure d’una bastida durant la construcció d’un pont que havia de travessar el Segre en terres del Baridà, a l’indret on actualment s’aixeca el poble de Pont de Bar.

Encara no havien passat deu anys d’aquesta mort singular que el bisbe Ermengol ja era venerat com a sant per part dels mateixos habitants de la Seu que l’havien admirat en vida. Durant molts anys la Fira de la Seu d’Urgell s’havia celebrat el dia de festivitat del sant patró, el 3 de novembre. Recentment, s’ha traslladat al mes d’octubre, però sense perdre la denominació de Fira de Sant Ermengol. A l’estiu, durant el mes d’agost, els claustres de la catedral de la Seu d’Urgell acullen la representació del Retaule de Sant Ermengol, que recull els diversos aspectes de la vida del bisbe venerat. L’obra es basa en els plafons d’un antic retaule barroc dedicat a la vida del sant que podem contemplar a l’interior de la catedral.

Actualment, la Seu d’Urgell disposa d’un centre d’interpretació de la vida ciutadana i de la història de la població anomenat Espai Ermengol, en honor al bisbe que tant va determinar l’evolució històrica de la ciutat.

© 2024 La Seu Medieval · Tots els drets reservats · Política de cookies

Escriu la paraula o paraules que vols cercar