Punt d’interès

8. Portal d’Andorra. Muralles

El Portal vell d’Andorra es el principal vestigi que es conserva de l’antic conjunt de muralles i reductes fortificats que van protegir i encerclar la Seu d’Urgell. És una portalada en arc apuntat, que comunica el carrer dels Canonges amb el carrer Major.

La defensa s’estructurava a partir d’una torre amb el portal obert a la seva planta baixa. Quan la construcció va perdre la seva funció militar, un cop construït un nou recinte murallat exterior, la torre es va readaptar per a usos de residència civil. Amb l’ampliació del recinte murallat, ja avançat el segle XIV, el portal d’Andorra se situà a la part alta del carrer de Capdevila, per la qual cosa l’antic portal es començà a conèixer com el Portal vell d’Andorra.

A la segona meitat del segle XIV, el primitiu recinte medieval va ser ampliat per les noves necessitats demogràfiques i bèl·liques. En aquests moments de la baixa edat mitjana, el recinte murallat de la Seu d’Urgell esdevingué molt potent, amb panys de muralla que tancaven la totalitat d’allò que actualment és el centre històric, reforçats per torres de secció quadrangular i semicircular. Durant l’edat moderna la muralla es reforçaria amb baluards per tal de poder ubicar-hi artilleria.

© 2024 La Seu Medieval · Tots els drets reservats · Política de cookies

Escriu la paraula o paraules que vols cercar