L’extrem nord del carrer dels Canonges es coneixia al període medieval amb el nom de “La Plaça”, cosa que defineix la seva funció com a espai de mercat. La zona era molt propera a l’accés principal de la catedral. Avui l’espai encara conserva el seu regust medieval i en destaquen les porxades de la banda de ponent, sota de les quals es podien instal·lar a cobert parades i punts de venda ambulant, i això feia possible la celebració del mercat fins i tot quan les condicions climatològiques eren adverses.
La Seu d’Urgell era un punt de referència comercial i de serveis per al seu entorn pirinenc. Hi arribaven els productes més diversos de tots els territoris de la Corona d’Aragó, i fins i tot d’indrets més llunyans. L’existència d’un mercat setmanal ja és esmentat l’any 1029, i la celebració d’una fira, des del 1048. D’acord amb aquesta data, la de la Seu seria la fira més antiga documentada en tota la Península Ibèrica.
Aquesta importància comercial s’ha de relacionar també amb les iniciatives del bisbe Ermengol de construir grans infraestructures que facilitaven el trànsit de persones, animals i mercaderies cap a la Seu.